top of page

Ööakadeemia šokolaadist

Novembrikuu lõpus, ühel reede õhtupoolikul kogunesid huvikooli õpilased, lapsevanemad, õpetajad ja teised huvilised ekraanide ette, et võtta osa ööakadeemiast. Kuna aastal 2020 ei toimu midagi nii nagu tavaliselt, siis ei olnud võimalik ka ööakadeemiat loodusmaja ruumides läbi viia, akadeemia kolis veebi. Veebi vahendusel said osaleda ka need õpilased, kes olude sunnil pidid eneseisolatsioonis viibima.

Akadeemia algas õpetliku loenguga taimetervise teemadel. Meile külla tulnud Ülle Metsman rääkis, miks on taimed inimese elus tähtsad, kuidas neid kaitsta ning milliseid taimekahjureid võime enda teadmata poest või reisilt koju tuua.

Kõik osalejad said selle loengu kõrvale uurida ja põske pista loodusmajast kaasa saadud vilju. Hetkeks tekkis olukord, kus huvikooli direktor arvas, et tema apelsin võib olla nakatunud haigusega, kuid peale apelsini koorimist tuli välja, et tegu oli vaid transpordil kahjustusega.

Kui taimed said uuritud, astus meie ette Nigeeriast pärit, kuid Eestis õppiv Damilola Adeyemi, kes rääkis oma kodumaa traditsioonidest, materjalide uuskasutusest, oma disainidest ning õpetas Nigeeria tantse.

Kui olime ennast higiseks tantsinud, oli kätte jõudnud meisterdamise aeg. Loodusmaja juhendaja Aili Elts rääkis südamekarpide meisterdamise taustaks samuti materjalide uus- ja taaskasutamisest ning nagu imeväel valmisid kõikide osalejate käte vahel vanadest loodusmaja mappidest südamekarbid.

Karbid valmis, suundusime õiglase kaubanduse šokolaadi töötuppa, mida juhendas Mari Jõgiste. Selles töötoas saime teada nii šokolaadi teekonnast, töötlemisest kui ka ise šokolaadi valmistada. Lisaks saime teadmise, et roosuhkur sulab väga kõrgel temperatuuril ning targem on kasutada muud magusainet.

Kui šokolaadid olid külmkappi või õue tahenema pandud, algas põllede konkursi hääletamise voor. Välja valiti kõige nunnum, säravam ja romantilisem põll.

Seejärel suundusime filmimaailma. Vaatasime maailmakooli lehelt leitavat filmi "Kibe šokolaad" ning pidasime peale seda väikse arutelu filmis toimunu kohta. Filmi lõpuks olid paljud nooremad osalejad juba magama läinud, kuid viimased tugevad ärkvel olijad said veel enne teki alla pugemist nõuandeid, kuidas ööakadeemia teemalist palatit koostada.

Autor: Adeele Kiis

Recent Posts

See All
bottom of page