top of page

Sügiskonverentsi ettekanne "Kivipuravikkudest"



Artur Kuperjanov 2.kl Juhendajad: Kai Punger ja Helle Maaslieb

Tamme-kivipuravik (Boletus luridus). Puraviku kübar on punakat värvi. Viljakehad värvuvad murdel ja vajutamisel kiiresti siniseks. Tal on punast värvi torukesed. Kupatatult söödav. muidu mürgine. Kasvab juunist kuni septembrini lehtmetsades, parkides, tammede läheduses. Põhja- ja Lääne Eestis on eriti sage. Tamme kivipuravik on värskelt mürgine, põhjustab mao- ja soolehäireid. Viimastel aastatel kasvab teda Tartu parkides ja ka Tartu Loodusmaja aias.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Boletus_luridus_3.jpg

Saatana kivipuravik (Boletus satanas) Looduskaitse all on kaks puravikku, kes kasvavad peamiselt Lääne-Eestis. Saatana kivipuravik on kahvatuhalli kübara ja punaste pooride ning jämeda osalt punase, osalt kollase jalaga. Värvub vajutamisel ja murdmisel kahvatusiniseks, ning on ebameldiva lõhnaga. Kasvab augustist septembrini Põhja- ja Lääne Eesti ning saarte lehtmetsades. See punase raamatu ohulähedane seen on mürgine. Saatana-kivipuraviku vähemtuntud nimi on kuradipätak.

https://www.funghiitaliani.it/topic/14803-rubroboletus-satanas-lenz-kuan-zhao-zhu-l-yang-2014/

Mõru kivipuravik (Boletus radicans) Teine looduskaitse alune liik on mittesöödav mõru kivipuravik, tema korjamine on seadusega keelatud. Kasvab juulist kuni septembrini lehtmetsades Põhja- ja Lääne Eestis ning saartel. Haruldane. Jalg on valge, kergelt kollakas ja kübar hallikas, poorid kollased. Murdmisel läheb siniseks, ebameldiva lõhnaga.


Kasutatud kirjandus: Kalamees, Kuulo; Liiv, Vello 2010. 400 Eesti seent. Eesti loodusfoto, Tartu.

Recent Posts

See All
bottom of page