top of page

Euroopa äätmetekke vähendamise nädal 2022

Updated: Apr 14, 2023

19.-26.novembril toimus Tartu loodusmajas Euroopa jäätmetekke vähendamise nädal. Selle raames toimus mitmed tegevused, kuhu kaasasime nii loodusmaja õpilasi, lapsevanemaid ja õpetajaid.


MIS TOIMUS?

1. Istumispatjade punumine vanadest kangajääkidest

2. Meie riiete teekonna kaardistamine maailma päeva raames

3. Põhjakonna valmistamine Tartu Kunstikooli õpilaste ja keskkonnatöörühma koostöös

4. Uuskastuslaad RIIDERING 2022

5. Rohelise kooli instagrami konto loomine --- Viska pilk peale https://www.instagram.com/roheline_loodusmaja/

 

MIS ON EUROOPA JÄÄTMETEKKE VÄHENDAMISE NÄDAL?

Euroopa jäätmetekke vähendamise nädal on suurim üle-Euroopaline kampaania, mille eesmärgiks on suurendada koolide, kogukonna, ettevõtete jms teadlikkust jäätmete vähendamisest igapäeva tegevuste juures. Jäätmetekke vähendamise nädalat tähistatakse kogu Euroopas novembri viimasel nädalal. Sellel aastal toimub jäätmetekke vähendamise nädal 19.-27.novembril, mil pööratakse erilist tähelepanu tekstiilijäätmetele.


Tekstiilijäätmetega puutume kokku igapäevaselt, sest on ju mood üks inimese lihtsamaid eneseväljendamise viise. Kuigi sellele igapäevaselt ei mõtle, siis on nende nii tavaliste asjade nagu riiete taga terve suur tööstus, alustades punase vaiba kostüümidega ning lõpetades t-särgiga, annab see tööstusharu ainuüksi Euroopas tööd 1,5 miljonile inimesele. Aga mündi teine pool ei ole sugugi nii läikiv, vaid pigem murettekitav.


Tekstiilide tootmine ja rõivatööstus on üks suurimaid reostajaid, mõjutades suuresti maakasutust, veekvaliteeti ning kasvuhoonegaaside kogust. Lisaks keskkonnale mõjutab rõivatööstus ka inimeste sotsiaalset poolt ning seda kogu oma tootmisprotsessi jooksul: tootmine, transport, kasutamine ja mis saab tootest edasi peale selle kasutamist.


Seega tasub kaks korda mõelda enne, kui uue riideeseme järgi haarata. Siinkohal tuleb silmas pidada, et tekstiilid ei ole ainuüksi riided, mida seljas kanname. Tekstiile kasutatakse ka mööblivalmistamisel, sisekujunduses, söögitegemisel, transpordi juures, voodis, aias jne.


Rohkem infot tekstiilide ja nende keskkonnamõjude kohta leiab Euroopa jäätmetekke vähendamise nädala ametlikult kodulehelt: https://ewwr.eu/thematic_focus/circular-and-sustainable-textiles/


Autor: Liisgen Pärnsalu

Recent Posts

See All
bottom of page